torstai 7. huhtikuuta 2016

Eedvardilla on perseessä reikä

Se taas johtuu siitä, että Eedvard fiksuna meni ja tökkäsi itseään neulalla perseeseen. Pienen neulan reiän lähistöllä on toki varmasti se isompikin reikä. Juuri se, josta tulee paskaa. Joskus elämän yleisestä merkityksettömyydestä on vaikea saada otetta. Jos nyt ei oteta huomioon kuolemaa ja sitä, mitä sen jälkeen mahdollisesti tapahtuu, mitä merkitystä tai järkeä missään ylipäänsä on? Miksi tuhlaan aikaani opiskeluun ja työnhakuun, kun aivan yhtä hyvin voisin vain maata paikallani ja nauttia ajatusteni sinfoniasta. Tai miksen voisin olla myös kuin Eedvard ja tökkiä itseäni neulalla. Mitä väliä kivullakaan, kun ei sitäkään tästä maailmasta mukaan saa, kuten ei mitään muutakaan. Kyse on kuitenkin vain siitä, että teitpä mitä tahansa, kaikkien ja kaiken lopputulos on sama. Kuolema. Sitä tuntuu edistävän vain ja ainoastaan tämä, yhtä lailla merkityksetön, eksistentiaalinen kriisini.

Jonkin asteisena sanataiteen ystävänä mieleni tekisi hieman ehkä väännellä sanoja, pyöritellä säikeitä ja sitä kautta muodostaa runoja. Mutta en jaksa vaivautua, onhan kuitenkin totta, että runous on hieman homoa. Lisäksi eihän runoilta enää nykymaailmassa vaadita mitään, tulevaisuudessa tuskin enää edes kirjaimia tai sanoja. Nykyään riittää, jos totean vaikkapa tämän blogitekstin runoksi. Siinä se on, vapaamuotoista ja -mittaista lyriikkaa parhaimmillaan. Olkaa hyvä ja tulkitkaa. Syvempi merkitys löytyy varmasti, jos joku kokee asiakseen sellaisen kaivaa. Ehkä taas hieman kärjistettyä asiaa, mutta loppujen lopuksi surullisen vähän.

Taiteellakaan ei tosiaan ole nykyään enää mitään merkitystä millään sen osa-alueella. Tosin olisihan se hieman irvokasta, jos taide jotain merkitsisi, kun ei tässä maailmassa millään muullakaan ole mitään väliä. Nykytaide on tullut ja ryöstöraiskannut termiltä koko sen arvon. Vuosisatoja vanha instituutio on kokenut täydellisen inflaation, koska taiteen saralla nykyään kaikki lasketaan. Kunhan se vain miellyttää edes tekijän silmää. Tai itse asiassa tuskin tarvitsee täyttää edes tuota määritelmää, riittää jos edes teoriassa joku elävä olento voisi kokea teoksen jollain tavalla taiteellisena. Siinä sitä taidetta nykymaailmassa. Eedvardin neulalla tekemä reikä perseessään on myös taidetta. Sitä voidaan pitää performanssina, nykytaiteen jaloimpana muotona.

Niin että yritä tässä nyt sitten elää ja nauttia. Sivullisen hengessä, merkityksetöntä huomista odottaen. Carpe diem saatana.

-Vyöruusu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti